دانشجو هم زنده است و هم موثر
|
برخی از گروههای جهادی - دانشجویی را در گزارش «فرهیختگان» بشناسید
دانشجو هم زنده است و هم موثر
تعداد بازدید : 26
تا اسم 16 آذر میآید و تا به این تاریخ میرسیم، تنها چیزی که از دانشجو بودن در ذهنمان متبادر میشود، فعالیتهای سیاسی، تشکلی و انجمنی است. تمام مراسمهایی که برگزار میشوند سعی دارند به دانشجوها یادآوری کنند که دانشجو زنده است (نه اینکه خودشان فکر میکنند مردهاند!)، کمتر کسی به فکر فعالیتهایی که دانشجویان به دور از سروصدا و فریادهای سیاسی انجام میدهند، میافتد؛ منظورم فعالیتهای جهادی دانشجویان است. همین چند روز پیش بود که امیرمحمد اژدری، دانشجوی جهادگر در یکی از اردوهای جهادی به مقام بالای شهادت نائل شد و با رفتنش در عمل ثابت کرد که دانشجو نهتنها زنده است بلکه موثر هم هست. روزنامه فرهیختگان به مناسبت 16 آذر (روز دانشجو) قصد دارد گروههای مختلف جهادی-دانشجویی را معرفی کند. در ادامه میتوانید با برخی از این گروهها آشنا شوید.
گروه جهادی منتظران ظهور حسنی جمشیدی گروه ما متعلق به بسیج دانشگاه دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی است. گروه جهادی منتظران ظهور از سال 88 تاسیس شده و شروع به کار کرده و بین 450 تا 500 نفر عضو دارد که حدود 200 نفر از اینها کاملا فعال هستند. البته علت اینکه میگویم 200 نفر فعال هستیم، این است که ما ظرفیت بیشتر از آن را نداریم والا که در گروه 500 نفر عضو هستند. این محدودیتها در روستا هم وجود دارد، مانند اسکان و درمانگاه. 90 درصد کار ما درمانی و دندانپزشکی است ولی در کنار این فعالیتها کارهای دندانپزشکی، چشمپزشکی، اطفال و زنان هم انجام میگیرد اما مشکلاتی هم داریم. بهتازگی فعالیتهای عمران هم به گروه اضافه شده و البته فعالیتهای فرهنگی هم از قبل بوده است. برای انجام فعالیتها اردوهای مختلف ترتیب داده میشود ولی اردوهای اصلی ما، در فصل تابستان است که درواقع زمان استراحت و تعطیلی دانشجویان است. در آن اردوها بیش از 120نفر همراه خود میبریم و خدمات درمانی انجام میدهیم و حدودا بالای چهارهزارنفر بیمار را هم درمان میکنیم. درمانهایمان تخصصی است و افرادی که به کار مشغول هستند؛ از هیاتعلمی و اساتید دانشگاه و بعضا افرادی از بیرون از دانشگاه هم به ما اضافه شدهاند. ازجمله فعالیتهایمان میتوانم به کارهای تخصصی مثل ایمپلنت، جراحیهای لثه و... اشاره کنم. افزون بر اینها، کارهای روتینی مثل عصبکشی، کشیدن و ترمیم دندان و دندانپزشکی اطفال و پروتزهای دندانی هم از سوی اعضای گروه هم انجام میشود. در بحث چشمپزشکی هر بار اپتومتریستها که حدود 2000 تا 3000 عینک به همراه دارند، برای کودکان بیناییسنجی انجام میدهند و با توجه به نمرههای عینکی که بچهها داشته باشند یا چشمشان ضعیف باشد، به آنها عینک داده میشود. همچنین در قسمت مامایی و زنان چکاپ و معاینه انجام میشود. بیشتر تمرکز ما در مرز کشور و شامل مرزهای خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، گیلانغرب، کردستان و اهواز است که در این مناطق اردو داریم. ولی به جز این مناطق ما حوالی تهران هم اردو داریم، البته به گستردگی اردوهای مرز نیست.
قرارگاه جهادی معین محمدرضا گلرومفرد ما قرارگاه جهادی معین را زیر نظر اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل تشکیل دادیم و دفاتر زیرمجموعه اتحادیه ذیل این قرارگاه، فعالیتهای جهادی و اردوهای جهادی را برگزار میکند. در تابستانی که گذشت در پنج استان اردوی جهادی در حوزههای عمرانی، فرهنگی، بهداشت و درمان و دامپزشکی برگزار کردیم. استانهای سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، خوزستان و کرمانشاه در مناطق زلزلهزده در این استانها دفاتر زیرمجموعه اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل اردوی جهادی را برگزار کردیم. در چهار حوزه بهداشت و درمان، عمرانی، فرهنگی و دامپزشکی فعالیت داریم. گروه ماهیتش دانشجو هستند و همه دانشجوها عضو دفاتر هستند اما در کارهای تخصصیتر مثل سلامت از متخصصان حوزه خودش استفاده میشود و در حوزه دامپزشکی هم همینطور. در حوزه عمرانی بچهها یا خودشان مهارت دارند یا بنایی ماهر کنار دستشان هست که کار را انجام دهند. در این پنج استان، گروههایی که داریم اردوهایشان بین 20 تا 50 اردو بودند ولی اگر به صورت مجموع بخواهیم بگوییم، تابستانی که گذشت حدود 100 تا 120 بچههای جهادی قرارگاه معین در پنج استان فعالیت میکردند. بحث خدمت به مردم و محرومان و آن مطالبه عدالتی که ما داریم، باعث شد این گروه را تشکیل بدهیم و به هرحال دلایل مختلفی دارد، شاید آشنایی دانشجویان با مناطق محروم کشور باشد تا در خلال انجام مسئولیتها با محرومیتها آشنا شوند. بعد از انقلاب اسلامی در مناطق روستایی خدمترسانیهای زیادی انجام شده و اینها نکاتی است که رهبری همواره به آنها اشاره فرمودند.
قرارگاه جهادی امام رضا(ع) متین شریفی گروههای مختلفی جمع شدند و قرارگاه جهادی امام رضا(ع) را تشکیل دادند، یعنی بیشتر از یک گروه هستند. از دانشگاهها و استانهای مختلف در این قرارگاه حضور دارند و مختص به یک دانشگاه نیست و در قرارگاه تنوع دانشجو داریم. دانشجویان دانشگاه امیرکبیر، شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه علومپزشکی تهران، دانشگاه پزشکی شاهد، پزشکی شهیدبهشتی و دانشگاه آزاد اسلامی ازجمله دانشگاه آزاد اسلامی شمال و تهرانجنوب و دانشکده هنر و بسیاری از دانشگاههای دیگر در این قرارگاه مشغول به خدمت هستند. قرارگاه در آخر دیماه سال 93 راهاندازی شد و با بحث محرومیت و حرکتهای دانشجویی هدفگذاری کرد. حرکت ما از حاشیه شهرهای تهران، مشهد، اهواز و افراد کارتنخواب شروع شد و به صورت پویشهای مختلف انجام شد. این روزها پویش گرما ازجمله تهیه بخاری و پتو داریم. حرکتهای جهادیمان شروع شده و در ایام عید و تابستان، بچهها فرصتهای خوبی برای سفرهای جهادی دارند. قرارگاه در این سالها در خوزستان، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان شرقی، حاشیه شهر مشهد و لرستان سفرهایی را داشتند. تعداد داوطلبان زیاد بود و حتی به 8000 نفر هم در ایام تابستان (که فرصتهای بیشتری بود) رسید.حوزه خدمات فقط عمرانی نبود و بچههای دانشجو و جوان در همه تخصصها فعالیت دارند، ازجمله حوزههای کارآفرینی، فرهنگی، هنری، پزشکی، دامپزشکی، دندانپزشکی و عمرانی که همیشه بوده است. فعالیتهای جهادی همچنان ادامه دارند و در ایام عید هم انجام میشوند. در بعضی مراسم مثل اربعین خارج از کشور بودیم و اعزام پزشک داشتیم. موکب هم داشتیم و در تهیه اسکان زائران هم فعال بودیم. از دیگر اقدامات، کمپین حریم خاک بوده که مربوط به جمعآوری زباله و نظافت بود. در مدت این چهارسال حدود 5000 نفر داوطلب داشتیم. آشپزخانه حضرت علی(ع) در اربعین توسط همین بچههای جهادی و دانشجویان جوان خدمترسانی میکرد. در حوزه بینالمللی کمپین سوریه و یمن را داشتیم و فعالیتهایی در حوزه دندانپزشکی در لبنان انجام دادیم. در حاشیه شهرها بسیاری از اوقات روزهای پنجشنبه و جمعهاردوهای جهادی پزشکی ازجمله دندانپزشکی داشتیم و همینطور در حوزههای فرهنگی. در زلزله کرمانشاه قرارگاه نقش موثری داشت و کمکها را جمعآوری و به مناطق زلزلهزده ارسال کرد. از اقدامات مهم دیگر درختکاری است که یکی دو ماه دیگر شروع میشود. قرارگاه در بحث سبک زندگی و بهتر زیستن در فضای خانه و در شهر کارهای اینچنینی بسیاری انجام داده است.
گروه جهادی محیا آریا رحمانی نام گروه جهادی ما محیاست و در اسفند سال 96 افتتاح شد. گروه ما در قالب علوم پزشکی فعالیت میکند و زیرنظر دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران است. هدف ما کمک به محرومان مناطق تهران و اطراف بوده و انشاءالله در آینده هم کل کشور. فعالیت ما بیشتر در منطقه تهران و اطراف تهران است. در گروه ما تیم پزشکی، روانشناسی، مامایی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، فیزیوتراپ، بیناییسنجی و متخصصان حضور پیدا میکنند. در مناطق محروم ویزیت میکنیم و آنهایی که نیاز به متخصص دارند، را به متخصصان ارجاع میدهیم و داروهایشان را در حد توان تهیه میکنیم. در کنار تیم پزشکی، کارهای جانبی دیگری هم انجام میدهیم ازقبیل برگزاری مراسم، پخش غذا، تامین وسایل ضروری آنها مثل تهیه کولر در فصل تابستان و... در هر حوزه 25 نفر حضور دارند و در هر اردو نفرات عوض میشوند و ثابت نیستند. اما در کانال گروه جهادی حدود 250 نفر عضو هستند. دریکی از مناطق محروم در صالحآباد غرب که در حاشیه تهران است، افراد ایرانی، پاکستانی و افغانستانی حضور دارند که خانهشان در حلبیآباد (در زبالهها) بود. به آنجا تیم کامل فرستادیم و خدمترسانی کردیم. بهطور مثال اگر دارو نیاز داشتند به آنها دارو میدادیم و اگر عینک نیاز داشتند برای آنها عینک تهیه میکردیم. یکیدیگر از خدماتمان در هفته گذشته به HIV مثبتها و افراد بیسرپرست و بدسرپرست منطقه 15 تهران بود. درنهایت کسانی که نیاز به متخصص داشتند را به متخصصان ارجاع دادیم.
گروه جهادی دوشنبههای امام حسنی سیدمهدی حسینی نام گروه جهادی، دوشنبههای امام حسنی است و گروهمان از یکعده جوان 25 ساله بدون حمایت هیچ ارگانی و گروهی تشکیل شده و کاری که ما میکنیم با کمکهای مردمی به مناطق هرندی و دروازهغار میرویم و خانوادههای آبرومندی که مشکلی از لحاظ اعتیاد ندارند و فقط از لحاظ مالی نیازمند هستند را شناسایی میکنیم. ما در هر دوشنبه بحث اسکان و غذا را داریم. تعداد غذا از 300 به بالا توزیع میشود و ارتباط مستمر با خانوادهها داریم و ممکن است در این خانوادهها معتادی وجود داشته باشد، به آنها مشاوره میدهیم تا اگر تصمیم به ترک بگیرند، آنها را به کمپ میفرستیم. از جاهای مختلف دور هم جمع شدیم از طلبه گرفته تا دانشجو. اینطور نیست که اعضای گروه از دانشگاه خاصی باشند. من خودم از دانشگاه حقوق تهران هستم. حدود 20 نفر در بحث پختوپز غذا هستند و حدود 10 تا 15 نفر در توزیع و پخش غذا هستند که حدود پنج تا 6 نفر در شناسایی مناطق محروم و مشاوره فعالیت میکنند. تمرکز ما روی نیازهای اولیه افراد است، ازجمله خدمترسانی غذا به دلیل اینکه غذاهای خوبی نمیتوانند تهیه کنند و یکی از دغدغههای ما توزیع غذای گرم بود و سعی میکنیم که حداقل هفتهای یکبار به این افراد غذای گرم برسانیم. در خانوادههای شناسایی شده از همه نوع مشاغل در بین آنها از سرهنگ ارتش، مهندس و خانم دانشجو از شهرستان که نیاز به کمک مالی دارند و... دیده میشود.
گروه جهادی کانون خدمترسانی مستضعفان دانشگاه تهران سجاد علائی اعضای گروه جهادی ما حدود 400 نفر هستند که به نام گروه جهادی دانشگاه تهران مشغول به فعالیت هستیم. این گروه از 14 کارگروه تشکیل شده است. در این کارگروهها حوزههای عمرانی، کشاورزی، دامپزشکی، کارآفرینی، آموزشی، فرهنگی، رنگآمیزی و پزشکی (اعم از فیزیوتراپ، دندانپزشک، مامایی و چشمپزشک) کار میکنند. از سال 82 و از دوره ریاستجمهوری آقای خاتمی و با وجود یکسری اتفاقات، حضرتآقا طی سخنرانیای که داشتند، مسئولان را به خدمترسانی مستضعفان دعوت کردند. از همان زمان فعالیتمان را آغاز کردیم اما نوعش کمی متفاوت بود؛ در سال 82 در فضای خدمترسانی بودیم و حدود 400 تا 500 نفر جمعیت وارد مناطق مختلف شدند؛ اعم از خراسان، کرمان، کردستان و بیشتر در مناطق اهل تسنن، چون این مناطق کمی امنیتی بود و اجازه ورود نمیدادند. سعی کردیم بستری را فراهم کنیم تا بتوانیم در مناطق اهل تسنن وارد شویم. در آن زمان پروژههای عمرانی انجام میدادیم و وارد حوزههای پزشکی شدیم ولی حوزه فرهنگی نداشتیم. پروژههای عمرانی اینگونه بود که مناطق را با کمک مسئولان و مردم شناسایی میکردیم و با توجه به توانی که داشتیم، پروژهها را انجام میدادیم. با گذشت زمان از فضای خدمترسانی به فضای توانمندسازی تغییرجهت دادیم. یعنی هشت سال اخیری که پشتسر گذاشتیم، در یک منطقه بهعنوان مثال سردشت استان آذربایجانغربی مستقر شدیم و از فضای خدمترسانی خارج شده و به فضای توانمندسازی منطقه ورود کردیم. شاید بپرسید چطور توانمندسازی کردیم؟ میتوانم بگویم یکسری زمینهایی را آنجا دارند. در آن منطقه امکانات و پولتیک وجود داشت. در منطقههای استراتژیک برای فضای کشاورزی کارآفرینی وجود دارد. یکسری زمینها را آنجا شناسایی کردیم و هستههای خودجوش مردمی تشکیل دادیم. از 25 روستایی که انتخاب کردیم، آدمهای بانفوذ منطقه را پیدا کردیم و آنها مستقیما با مسئولان ارتباط برقرار کردند. خودمان هم حلقه واسط بین مسئولان و مردم شدیم. بعد از شناسایی این زمینها در 25 روستا آنها را به سمت کشاورزی گیاهان دارویی بردیم. در فضای دامپزشکی نیز فعالیتهایی انجام میدهیم. نتیجه اینکه یکسری هستههای خودجوش مردمی در منطقهای که مستقر هستیم شکل گرفت که معمولا در گروههای جهادی دیگر دیده نمیشود و فقط گروه ما و دانشگاه شریف به این صورت عمل کردهایم. این هستههای خودش مردمی بدون اینکه ما در منطقه حاضر باشیم خودشان فضای کشاورزی- کارآفرینی، دامپزشکی با مطالبی که ما به آنها آموزش داده بودیم به وجود آورده و به بهرهوری میرسانند. همه این گروهها مستقیما تمام توانشان را در توانمندسازی متمرکز کردهاند. برای تیم فرهنگی ما، تیم کشاورزی و کارآفرینی هرکدام حوزه تعریفشدهای وجود دارد. با ورود به مناطق بکر با پتانسیلی که وجود دارد، تیم کشاورزی استعدادها را شناسایی میکند و برای آن پتانسیلهایی که شناسایی شده، کارآفرینیمان بازار مصرفی در منطقه پیدا میکند و اینکه مردم چطور کار کنند گروه فرهنگی کار میکند و یک گروه پژوهش هم داریم که تقریبا فقط دانشگاه تهران دارد. تمام اطلاعات اولیه منطقه را به کارگروههای ما میدهد که یک وقت دچار اشتباه نشویم. یعنی زمان کارآفرینی بدانیم که اولویت مثلا با حوزه دامپزشکی است. تمام این گروهها جمع میشوند و توانشان را در فضای توانمندسازی به کار میبندند.
گروه جهادی حامی حسین امینی زمان تشکیل اصلی گروه حامی از سال 94 بود. هدفمان ارائه خدمات پزشکی و همچنین خدمات فرهنگی، آموزشی و رفاهی است. نزدیک به 500 نفر عضو داریم، حدود 250 نفر از آخرین آماری که به ما دادند، کادر پزشکی و پیراپزشکی هستند و بقیه بچهها شامل همه حرفهها ازجمله مهندسی و... میشود. محدودیتی برای اعضا نداریم و از بچههای دانشگاه سال اول تا فارغالتحصیلان و افراد فوقتخصص و استادان همراه ما بودند. بین 50 تا 60 اردو تاکنون انجام شده و اردوها اکثرا در سطح شهر تهران و حاشیه تهران بوده است. اردوهای خارج از استان هم بوده ولی چون تلاش کردیم اردوها مستمر باشد، سعی کردیم یک منطقه را به مدت طولانی پوشش بدهیم، ازجمله منطقه اتابک تهران که به مدت دو ماه و نیم در آنجا فعالیت کردیم. حدود 600 تا 700 مریض در این مدت چندبار ویزیت شدهاند و اگر دارو داده میشد، بعد از مصرف داروها دوباره آنها را چکاپ میکردیم که خیلی موثر بود. ولی برای مناطقی که دور است، خیلی کاربرد ندارد. زمانی که زلزله کرمانشاه اتفاق افتاد، نزدیک به یکماه و نیم گروه ما با همکاری سپاه تهران لشکر 27 و بنیاد برکت یا همان ستاد اجرایی فرمان امام همراه در آنجا کار کردیم که الحمدلله موفق بودیم و همچنین موثر بود. در روستای قزوین و روستای اطراف تاکستان هم فعالیت داشتیم. اولا گروه به جایی وابسته نیست و مستقل است. هیچ محدودیتی نداریم که بتوانم بگویم از کدام دانشگاه بیشتر هستند. از بچههای دانشگاه علوم پزشکی تهران، بهشتی، دانشگاه آزاد اسلامی، از بچههای حاشیه تهران، اصفهان، قم، دانشگاه قزوین، وقتهایی که به تهران سر میزنند یا ما آن اطراف اردو داریم، همراه ما میآیند. حتی خیلی از بچههای دانشگاههای دیگر بودند که به لطف خدا توانستند از سبک مدیریتی و برخورد گروه الگو بگیرند و شروع به راهاندازی گروههایی کردند. خانم دکتری در قم بود که گروه جهادی راه انداخت. در شمال یک گروهی تشکیل داد که الگوگیریاش از گروه جهادی ما بوده است. یک خیریهای به ما معرفی کرد که 800 خانم بیسرپرست تحتپوشش آن خیریه در منطقه سرآسیاب بودند و در آنجا فعالیت داشتیم. حدود پنج جلسه که تقریبا مدت یک ماه و نیم طول کشید فعالیت میکردیم که تفاوتی با کارهای دیگر ندارد. کارهایی که انجام میشود فقط ویزیت نیست یعنی وقتی مریضی وارد میشود ابتدا یک فرم پر میکنیم که مشکلات و اطلاعاتش و مشخصات فردی از او گرفته میشود و درآنجا غربالگری صورت میگیرد که آن فرد باید به کجا مراجعه کند. در مرحله اول به دانشجوهای دانشگاه پزشکی بین سالهای پنجم تا ششم مراجعه میکنند و ویزیت کامل میشوند تا مشکلش را تشخیص دهند. از آنجا تقسیمبندی شروع میشود و به پزشکمان مراجعه میکنند و بعد به روانشناس و سپس ماما و اگر آزمایش نیاز داشته باشد به آزمایشگاه فرستاده میشوند و برای کار درمان و گفتاردرمانی فرستاده میشوند که برای بچهها معمولا خیلی کاربرد دارد. اگر فیزیوتراپ نیاز داشته باشند به فیزیوتراپ فرستاده میشوند و چون دستگاه ندارند به صورت حرکات نرمشی آموزش داده میشوند. روانشناسان هم فعالیت میکنند. بچههای اپتومتریست هرازچندگاهی حضور پیدا میکنند و به ما کمک میکنند و همچنین بیناییسنجها. بعد از اینکه ویزیتها انجام شد اگر دارویی نیاز باشد، اگر با همکاری خیریه باشد، داروهایشان را یا خودشان تهیه میکنند یا با داروخانههایی که در ارتباط هستیم، دارو را تهیه میکنیم و در مورد هزینهاش هم یا گروه انجام میدهد یا خیریه تقبل میکند.
گروه جهادی شهیدهدایت محمد صفیخوانی گروه جهادی شهیدهدایت از سال 65 به صورت رسمی با مرکزیت دانشجویان دانشگاه علومپزشکی تهران شروع به کار کرد. در همان ابتدا، فعالیتهایی در حوزه دندانپزشکی و درادامه حوزههای پزشکی و دامپزشکی به اقدامات گروه اضافه شد. در استانهای ایلام، خوزستان، خراسان، سیستان و بلوچستان و کردستان اقداماتی صورت گرفت و درحال حاضر به صورت اردوهای بلندمدت در ایام عید و تابستان فعالیت میکنیم. در طول سال (غیر از ایام تابستان و عید)، اردوهای کوتاهمدت یکی دو روزه در حاشیه شهر تهران مثل محلههای دولتخواه، شهرری، خرازیل و... داریم. بهطور متوسط در هر اردوی بلندمدتمان نزدیکبه 120 تا 130 نفر حضور دارند و تقریبا مخاطب برنامههایمان یک جمعیت 400 نفره است. نزدیک به 450 نفر داوطلب داریم که با ما در اردوها حضور داشته و همراه ما هستند و در هر برنامه 120 تا 130 نفر حضور دارند. در بحث اهداف اگر بخواهیم صحبت کنیم، در قالب جامعه اسلامی بالاخره جوان مومن و انقلابی وظایفی دارد که باید ایفای نقش کند؛ یکی از این وظایف اتفاقا تعمیق پایههای انقلاب اسلامی است. تعمیق پایههای انقلاب اسلامی اولویت و هدف راهبردی گروه جهادی شهیدهدایت است. رویکردی که در بحث تعمیق پایههای انقلاب اسلامی داریم، خدمترسانی است و طبق حدیث امام حسین(ع) که میفرمایند: «نیازهای مردم به شما نعمتهای خداست»؛ افراد را ولینعمت خودمان میدانیم. فردی را که به ما نیاز دارد صاحب آن نعمت و ولی نعمت خودمان دانسته و خدمتکردن به این ولینعمتان را راهکاری در جهت تعمیق پایههای انقلاب اسلامی میدانیم. آخرین برنامه در استان کردستان بود. از 26 مرداد تا 4 شهریور در استان کردستان در منطقه کوهخوان به همراه تیم دندانپزشکی، پزشکی و دامپزشکی حضور داشتیم و 697 مورد درمان دندانپزشکی و قریببه هزار و 400 بیمار پزشکی و 12 روستا به صورت کامل در رابطه با دامپزشکی خدمات گرفتند. در بحث پزشکی ما متخصصان قلب، زنان، داخلی و اطفال را داشتیم. متخصص زنان سونوگرافی و متخصص قلب کاردیوگرافی انجام دادند. دارو به صورت رایگان به تمام افراد توزیع و در اختیارشان قرار گرفت و خدمات دندانپزشکی با 14 یونیت و 695 بیمار بهطور میانگین برای هر بیمار دو تا سه کار درمانی دندانپزشکی انجام شده است |
|
آدرس مطلب:
|